Installera fjärrvärme

Bor du i ett område där det finns fjärrvärme och du har en äldre oljepanna eller för all del kombipanna nere i källaren som börjar bli till åren kan det vara smart att överväga ett byte av din energikälla.

Installation av fjärrvärme innehåller två bitar, dels anslutningen till fjärrvärmenätet och dels en installation av en fjärrvärmecentral inne i ditt hus. Båda dessa moment tar din fjärrvärmeleverantör hand om så du behöver inte bekymra dig för att planera så att dessa arbeten sammanfaller i tid.

fjarrvarme

Anslutning

De flesta fjärrvärmeleverantörer är kommunägda bolag så är du intresserad av att få fjärrvärme kan du börja med att kontakta din kommun, de vet vart du ska vända dig. Anslutningen brukar ha ett fast pris förutsatt att det inte är för långt till ditt hus från fjärrvärmenätet. Flera leverantörer anger 20 meter som riktvärde, är det längre får du betala för de extra metrarna. I arbetet ingår grävning på gata och tomt och återställning av din gräsmatta. Gatan kommer även den att asfalteras senare. Som det ser ut nu får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden vid grävarbetet, men just. ROT-avdrag är uppe till politisk debatt men troligtvis blir denna typ av skattereduktion kvar men i något mindre skala.

Fjärrvärmecentral

För att kunna ta emot hetvattnet från fjärrvärmenätet behöver du ha en fjärrvärmecentral som fördelar hetvattnet mellan uppvärmning och tappvarmvatten. Installatörerna kopplar ihop centralen med de inkommande fjärrvärmerören och kontrollerar att allt är OK. Under förutsättning att du har vattenburen värme, går det här smidigt. Har du radiatorer med direktverkande el blir det hela lite mer komplicerat. Då måste radiatorerna (värmeelementen) bytas ut och en del rördragning tillkommer. Flera fjärrvärmeleverantörer erbjuder sig att ta bort din gamla oljepanna och till och med din gamla oljetank mot en avgift. Du kanske får ett helt rum tomt i källaren som du kan använda till något bra.