Att själv lägga marksten i sin trädgård

Marksten är något som är mycket populärt att ha i trädgårdar och för andra ändamål. De är ett snyggt underlag som inte heller kräver särskilt mycket underhåll, och är därför ett mycket bra alternativ när det gäller underlag. Vi ska nu kort gå igenom hur man gör för att själv lägga marksten i sin trädgård.

Att själv lägga marksten har fördelen att det blir betydligt billigare än att anställa en hantverkare för att göra det åt en. Först och främst handlar detta förstås om att välja en typ av marksten som man vill ha, och här spelar förstås en rad olika faktorer in som pris, utseende, hållbarhet, och så vidare. När det sedan är dags att börja är det så kallade underarbetet det första man gör. Gör man inte ett noggrant sådant spelar det nämligen ingen roll hur bra och hållbara markstenar man lägger.

När det gäller en trädgårdsgång börjar man alltså med gräva en gång på 15-25 cm och ser till att den har samma fall som den färdiga ytan. Sedan får man noggrant undersöka att den är jämn och har den lutning den ska ha. Sedan fyller man ett bärlager som bör vara 10-15 cm tjockt. Detta material kan till exempel handla om 0/18 mm samkross eller liknande. Man packar det sedan väl med en vibratorplatta och jämnar ut det. Därefter tillsätter man 1-3 cm sättsand, placerar avdragsbanor längs med gångens sida, ser till att dra bort överflödig sand, och tar sedan bort banorna och fyller de spår där de stått. Sedan är det dags att placera ut markstenen, och detta gör man med en fog på ca 3 mm. Man fyller sedan fogen med fogsand, borstar sedan bort överbliven sådan, och sedan är man klar! Detta är alltså något som många mycket väl kan göra på egen hand, och på så vis sparar man en hel del pengar.